Instagramissa on jo jonkin aikaa ollut meneillään #whatfatgirlsactuallywear-kampanja, jossa ylipainoiset naiset julkaisevat omia luonnollisia kuviaan häpeilemättä itseään.

Kuvien tarkoitus on tuoda esiin jokaisen ihmisen arvo ja kauneus, vallitsevana olleen kauneusihanteen vastaisilla kuvilla pyritään näyttämään, että jokaisella on oikeus pukeutua niin kuin haluaa ja jokainen on kaunis sellaisena kuin on.

Kehopositiivisuudesta on alettu puhua kokoajan enemmän ja #-kampanja on saanut “tavalliset” ihmiset postaamaan kuviaan ja hurjan suosion saaneessa kampanjassa on jo yli 80 000 kuvaa. Vapaasti suomennettuna #whatfatgirlsactuallywear tarkoittaa “Kuinka lihavat tytöt oikeasti pukeutuvat”

Jokaisella oikeus pukeutua haluamallaan tavalla

Kampanjan ja kuvien tarkoitus on poistaa yhteiskunnan luoma paine pukeutumiskoodille ja antaa ylipainoisille rohkeutta olla oma itsensä ja pukeuta juuri niin kuin haluaa.

Kampanja on saanut suurta suosiota ei pelkästään ylipainoisten keskuudessa vaan myös normaalipainoisten ja alipainoisten keskuudessa. Kampanja kehopositiivisuus painottaa, että jokaisella on oikeus pukeutua haluamallaan tavalla ja jokainen, kokoon katsomatta on kaunis.

“Lihava”-sanana

Puheemme ja kielemme sisältää useita eri adjektiiveja ja yksi niistä on “lihava”. Sanana “lihava” kuulostaa hyvin negatiiviselta, mutta tulee muistaa, että se on vain sana. “Lihava” ei ole tuomio, eikä se ole tunne, eli itseään ei voi tuomita tai tuntea lihavaksi. Ihminen voi tuntea syöneensä liikaa ja tuntea huonoa oloa tai omaatuntoa siitä, mutta itseään ei voi tuntea lihavaksi.

Yhteiskunta on määritellyt tietyn tyyppisen ja kokoisen kehon normiksi ja tämän normin ylittävät kehot kuvataan lihaviksi. Kampanja pyrkii muistuttamaan ihmisiä, että “lihava” on vain sana, vain adjektiivi.

Normien rikkominen

Kenellä on oikeus määritellä millainen keho on oikean kokoinen ja millainen väärän kokoinen? Toki keskiarvoja voi laskea mistä tahansa, mutta jos jokainen kuluu normistoon keskiarvo kaventuu ja yhä useampi olisi “väärän kokoinen”. Pyrkikäämme rikkomaan keholle määrätty normi ja hyväksytään itsemme ja toisemme sellaisina kuin olemme. Maailmassa on paljon ihmisiä jotka taistelevat paino-ongelmien kanssa, joko mielletään että sitä on liikaa tai liian vähän. Rikotaan normit ja hyväksytään itsemme sellaisina kuin olemme! #jokainenonkaunis