Uusi tyyli-ikoni: roskaveli

“Scumbro? Mikä on scumbro?” saatat kysyä. No, vastauksen alkajaisiksi hajoittakaamme sana osasiinsa. Scum ja bro. Toisin sanoen miespuolinen ystävä joka kuuluu – tai ainakin näyttää kuuluvan – yhteiskunnan pohjasakkaan. Kyseessä on tämän vuoden villitys, jonka juuret tosin ovat jo aiemmissa normcore- ja vastaavissa tyyleissä. Viimeisimpänä scumbro-tyyliä on alkanut edustaa mm. teinitähti Justin Bieber.

Ja nuoria nämä tämän tyylilajin edustajat usein ovatkin, sekä lisäksi yleensä miehiä. Ja sanottakoon vielä: varakkaita. Sillä vaikka scumbro-tyyliin kuuluukin huonosti istuva pukeutuminen, ei se silti tarkoita että kyseessä olisi mikään halpa harrastus. Olennaista nimenomaan on, että vaatteet – tai ainakin osa vaatteista – ovat kalliita merkkituotteita, sellaisia kuin vaikkapa Tommy Hillfiger, Gucci, Versace tai Prada. Kyse on siis eräänlaisesta ironiasta, tuosta aikamme lempihullutuksesta.

Älytöntä ja siksi juuri niin hienoa

“Onko tässä järkeä?” saattaa olla hämmentyneen muoti-intoilijan seuraava kysymys. Ja vastaus tietysti on, että ei – ja sehän siinä ideana juuri onkin. On huomattava, että useat tämän muodin ikoneista ovat rikkaita pop-tähtiä. Siispä voisikin ajatella, että tämä on eräänlainen vastareaktio sille, mitä heistä on tullut. Kenties hekin haluaisivat olla vain tavallisia, epämuodikkaita, kaduntallaajia, eivät mitään muoti-ikoneita. Mitä he eivät tietenkään voi olla. Niinpä seuraava vaihtoehto onkin suhtautua rahoihinsa ja vaatteisiinsa ironialla. Ikään kuin sanoa: “Olen kaiken tämän yläpuolella.”

Tätä teoriaa näyttäisi tukevan myös heppu, josta koko liikehdintä sai alkunsa. Koomikko Pete Davidson oli jonkinasteisesta kuuluisuudestaan huolimatta melko tavallinen heppu, ennen kuin nai laulajatar Ariana Granden. Tästä aiheutui pakollinen nousu korkeampiin seurapiireihin. Pete ei kuitenkaan antanut nousujohteen vaikuttaa pukeutumiseensa – ja tuli näin luoneeksi uuden pukeutumistrendin. Lopputuloksen voi nähdä vaikkapa siinä, kuinka typerästi pukeutunut nuori mies hengailee Aretha Franklinin hautajaisissa itsensä Bill Clintonin kanssa.

On kallista näyttää halvalta

Sinänsä scumbro-tyylissä ei ole mitään uutta. Tarkoitus on näyttää siltä, kuin ei lainkaan välittäisi pukeutumisestaan. Välittää rentoa fiilistä: minä olen vain yksi jätkistä. Kuitenkin takana on tarkoin harkittu tyyli, joka ei hintansa puolesta ole todellakaan kaikkien ulottuvilla. Käyttää paljon rahaa näyttääksen rumalta, se on nyt in – ainakin nuorten miesten keskuudessa.