Jokainen vaatteita ostanut on joskus joutunut painimaan kokomerkintöjen kanssa. Vaikka esimerkiksi t-paidoissa ja alusvaatteissa, tarkoilla kokomitoilla ei ole niin paljoa merkitystä, eritoten kenkien kanssa sopiva koko on kriittisen tärkeä. Väärä koko kengissä voi olla erittäin epämiellyttävä kokemus joka pahimmillaan voi aiheuttaa vakavaa haittaa jalalle. Kenkien palauttaminen kauppoihin on myös varsin hankalaa. Tässä artikkelissa kerromme sinulle, kuinka kenkien koon selvittäminen luonnistuu.

Kuinka tarkastaa kenkien koko

Jalassa on monta osaa, jotka tulisi huomioida oikean koon löytämiseksi. Ensimmäiseksi kannattaa aloittaa vaikkapa varpaista. Varpaissa tulisi olla liikkumavaraa jonkin verran niin, että kun seisot rentona, pisimmän varpaan jälkeen tilaa tulisi jäädä noin 1,5 senttimetriä vapaata tilaa. Jaloilla on siten vähän liikkumavaraa kävellessäsi.

Jokaisen ihmisen jalat ovat yksilöllisiä, ja niiden koot voivat vaihdella varsin paljon henkilöiden välillä. Jalalla tulisi olla tilaa myös leveyssuunnassa, vaikka monet meistä mittaavat lähinnä kenkien sopivuuden pituuden kannalta. Sopiva leveys on varsin helppo todeta sillä, että kenkä ei purista sivuilta seistessä tai kävellessä.

Mittaamalla selväksi

Kalliiden kenkien ostaminen on pienoinen sijoitus, joten sellaiseen kannattaa varautua jalat mittaamalla, etenkin kun puhutaan todella kalliista jalkineista. Mittaa jalkojen pituus ja leveys etukäteen. Tässä todennäköisesti tärkein muistisääntö on ostaa kengät suuremman jalan mittojen mukaan. Sillä mikäli toinen jalka on kenkää hitusen väljempi, se ei haittaa läheskään yhtä paljon kuin puristava kenkä suuremmassa jalassa. Mittojen oton jälkeen, leikkaa paperinpala, jossa on suuremman jalkasi tarkka mitta ja laita se kengän sisään aina kärkeen asti. Katso jääkö mittaa yli tai ali. Näin teet saat helposti yksilöllisen mitan ja saat sovittamatta hyvää osviittaa kengän sopivuudesta.

Kysy myyjältä

Etenkin laadukkaammissa kenkäkaupoissa myyjät ovat asiantuntevia jalanmittojen saloista. Ei ole mitään syytä, miksi et käyttäisi heidän ammattitaitoaan ja kokemusta hyväksi ostosta tehdessäsi. Netistä ostaessa tämä on toki vaikeampaa, joten tässä mielessä kivijalkakaupat ovat ehdottomasti parempi valinta, siinäkin tapauksessa vaikka hintaa tulisi hieman lisää. Kenkien kokeileminen on aina ensisijaisen tärkeää ja etenkin kalliimpia kenkiä ostaessa, pelkkään ilmoitettuun kenkien kokoon ei kannata luottaa, sillä niissä esiintyy yllättävän paljon eroja, sillä mitoilla ei ole vedenpitävää standardia!